Leluja, pelejä ja terapiavälineitä kaikenikäisille.

Savon Sanomat 22.03.04

Virike voittaa aivot työhön

Askartelu on hyödyllistä ajanvietettä. Lapissa kannustetaan isovanhempia penkeiltä lasten leikkikentille.


Kuinka autan dementoituvaa ihmistä ylläpitämään toimintakykyänsä? Tämän kysymyksen kanssa yhä useampi miestä painiskelee niin kotioloissa kuin vanhustenhuollossa.

Apuansa työhön antavat erilaiset viriketuotteet. Esimerkiksi Kuopion Leväsen palvelukeskuksessa ne ovat ahkerassa käytössä.

– Ihmisellä on tarve fyysiseen toimintaan. Vanhusten ikäluokka on tottunut tekemään käsillään, sanoo toiminnanohjaaja Maarit Patama.

Hän nostaa pöydälle pelin, jossa magneettikynän avulla kuljetetaan värikkäitä kuulia labyrinttia pitkin ”kotipesään”. Tyytyväinen käyttäjä uppoaa työhönsä.

– Tärkeää on, että oikeaa tai väärää ratkaisua ei ole. Tässä voi tehdä millaisia kuvioita tahansa, samoin ompelukuutiota saa pyöritellä ihan niin kuin haluaa.

<< takaisin

Magneettikynällä on helppo kuljetella kuulia. Koska oikeaa tai väärää ratkaisua ei ole, onnistumisen tunne syntyy helposti, Maarit Patama sanoo.
KUVA: Matti Tuovinen

– Vanhasta valokuvasta tehty palapeli taas vaatii hahmottamista ja motoriikkaa, samalla se herättää muistoja. Tämän kanssa vierähtää aikaa, kun aihe on niin puhutteleva, Patama sanoo ja näyttää Vanhustyön keskusliiton teettämää palapeliä, jossa on aidonnäköinen lavastus kauppamiljööstä ajoilta, jolloin tämän päivän kahdeksankymppiset olivat nuoria.


Enemmän tarjontaa

Vaikka virikemateriaaleja viime vuosina on alkanut saada, niitä ei kuitenkaan vielä saa kentän kysyntää vastavasti. Patama peräänkuuluttaa runsaampaa ja monipuolisempaa tarjontaa.

– Maailmamme on niin erilainen ihmiselle, joka ”ei tässä maailmassa ole”. Pelien pitää lähteä käyttäjän maailmasta, hän sanoo.

Virikemateriaalia maahantuova ja valmistuttava Sari Satuli Kari Hallman Oy:stä on havainnut, että tarjonnan niukkuus on kansainvälistä. Messuilla kierrellessä löytyy kyllä lapsille tarkoitettuja pelejä ja ajanvietetavaroita, mutta dementoituville vartavasten tehdyt tuotteet ovat vielä harvinaisia.

Yhden sellaisen hän on onnistunut löytämään: asunnon eri huoneita ja niihin kuuluvia tavaroita esittävän, muistia harjoittavan pelin, jonka kehittelyssä on ollut mukana Espanjan alzheimeryhdistys. Peliä voi pelata ”lottona”, siinä muistellaan, mikä esine kuuluu mihinkin huoneeseen, tai sitten sitä voi pelata muisti- tai nopeuspelinä.


Ääniä ja tuoksuja

Viriketuotteet tulivat lelujen rinnalle Satulin valikoimiin kuin huomaamatta.

– Vammaisten hoitopaikoissa on monenikäisiä asiakkaita: nuoria, aikuisia ja vanhoja. Toiminnanohjaajat toivoivat jotakin, mikä ei olisi lapsellista, hän muistelee.

Nyt muutaman vuoden etsimisen jälkeen hänen valikoimissaan on puolen sataa erilaista esimettä: kuljettelupelejä, järjestely- ja ompelutehtäviä, palapelejä, tuoksupeli ja eläinrasia, jota painettaessa eläin ääntelee.

Suurin osa esineistä tulee ulkomailta, mutta mukana on myös esimerkiksi Leppävirta-laivasta Joroisissa tehty puinen palapeli.

– Vanhat kuvat kannustavat keskustelemaan. Ongelmana on, että mustavalkokuvien värikontrasti on heikko eikä värikuvia niiltä ajoilta ole, hän harmittelee.


Ei pelkästään dementoituville

Patama uskoo, että uuden tegnologian sovellutukset tuovat apua tarjontaan. Erilaisilla kuva- ja äänimaailmoilla luodaan elämyksiä ja tuetaan mielikuvia.

Virikemateriaalia voidaan käyttää myös aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa. Sitä tarkoitusta varten Satuli teetti oman versionsa tutusta, koottavasta hirsitalosta. Idea siihen tuli mikkeliläiseltä toimintaterapeutilta.

– Hän kertoi, että aivohalvauspotilaissa on paljon nelikymppisiä miehiä, ja heidän kuntoutuksessaan tarvitaan tehtäviä, jossa ratkaistaan mikä tulee minkä jälkeen, kuinka kootaan ja kuinka puretaan aina uudelleen ja uudelleen. Hirsitalo on tavallaan miehekästä tekemistä.


Kuusikymppiset leikkikentille

Osa dementoituvien viriketuotteista on alun perin tarkoitettu lapsille. Se tuskin haittaa ketään, jos puuha on mielekästä ja tuottaa tekijälleen onnistumisen elämyksiä.

Itseasiassa vanhuksia kannustetaan muillakin tavoin jakamaan lapsen maailmaa. Tästä esimerkkinä on Rovaniemellä käynnistetty SmartUs-projekti, jossa yhteisiin leikkeihin tulevat lapset ja isovanhemmat.

Nykyisillä leikkikentillä välineet on tarkoitettu lapsille ja penkit aikuisille. Nyt Lapin liikuntakeskukseen on rakenteilla kenttä, jossa havainnoidaan ja mitataan leikin ohessa lasten ja vanhusten motoristen taitojen kehittymistä.

Kun hanke ajastaan siirtyy ulkokentille, vanhukset opettaisivat lapsuutensa leikkejä ja lapset vastaavasti omiaan samalla, kun kaikki harrastavat hauskaa liikuntaa. Samalla luodaan maahamme keskieurooppalaista kulttuuria.

Tutkimuksen kohderyhmä ovat lapset sekä 60-81-vuotiaat. Tarkempia tietoja SmartUs-hankkeesta saa nettisivuilta osoitteesta www.smartus.fi .